Startupsvar.dk
Powered by FRIE Selvstaendige
info@startupsvar.dk

Du kan godt gå i gang

Selvom du ikke har en klar idé om, hvor du vil hen, kan du sagtens gå i gang med at starte virksomhed.

Nogle iværksættere har en klar ide om, hvilken virksomhed de vil starte. De kender deres produkt til bunds og har et godt kendskab til de kunder der vil købe produktet. De kan sætte sig et mål og forfølge det.

Men det er de færreste, der har så klart et sigte, når de går i gang. Ofte er målet uklart og midlerne sparsomme.

Hvis du ikke har en specifik ide, men bare ved, at du vil være iværksætter, så er du der, hvor de fleste succesfulde iværksættere er, når de starter.

Klods Hans vandt
Klods Hans i H.C. Andersens eventyr vidste ikke, hvad han skulle gøre for at vinde prinsesessens gunst, da han red af sted. Alligevel endte han med prinsessen og det halve kongerige. Det gjorde han fordi, han fik ideer undervejs, brugte hvad han havde for hånden på en kreativ måde og var lidt fræk.

Kom i gang og lær undervejs
Den amerikanske forsker Saras D. Saravethy har undersøgt, hvad der karakteriserer succesfulde iværksættere og konkluderer, at kompetencer der minder om dem, som Klods Hans havde, er væsentlige.

Hun har i sin forskning studeret 30 succesfulde iværksættere i USA, og hun har fundet disse tre fællestræk:

  1. De bruger aktivt deres personlighed og evner
  2. De bruger den uddannelse, oplæring og erfaring de måtte have
  3. De gør brug af netværk og hvem de kommer til at kende

Med de tre kompetencer går iværksætteren i gang med at udforske de muligheder, som kan give ham en succesfuld virksomhed.

Brug egne muligheder
I stedet for at planlægge hvordan og hvornår man når frem til et fastlagt mål - noget som iværksætterkonsulenter og undervisere ofte foreslår, kan man tage udgangspunkt i, hvad man har og starte der.

Hvis du f.eks. drømmer om at åbne en indisk restaurant på hovedgaden, der kræver en meget stor sum penge, som du ikke har, kunne du i stedet udforske hvor langt du kunne komme med de midler, du har: Din personlighed, din erfaring, og de mennesker du kender og de muligheder, du møder.

Eksempel
Måske kan du starte din vej mod en indisk restaurant med catering til fester i weekender. Catering kræver et godkendt køkken, og du leder i dit netværk efter en en virksomhed, der ikke længere bruger deres godkendte køkken.

Du finder frem til et konsulentfirma, der har et ubrugt køkken, du kan leje. Du falder i snak med ejeren af konsulentfirmaet, der tidligere har rejst i Indien, og det viser sig, at han går meget op i yoga, og du fortæller, at du i flere år har undervist i yoga på forskellige fitnessinstitutter.

Virksomhedsejeren kender mange yoga entusiaster i byen, der ikke har en et ordentligt sted at praktisere yoga og spørger, om ikke det var noget for dig at undervise dem? Du har faktisk adgang til et dejligt opvarmet lokale via din moster - og du kan låne det gratis det første år.

Med virksomhedsejerens yogaentusiaster, din mosters lokale og din undervisningserfaring har du pludselig mulighed for at starte dit eget yogainstitut.

Du bliver selvstændig med et yogainstitut - og måske kommer du med tiden til at sælge indiske specialiteter fra samme sted.

Hvad skete der

  1. Dit liv og din personlighed var klar til at blive selvstændig, så du var åben over for forretningsmuligheder. Du var aktiv og opsøgte mulighederne.
  2. Du er bl.a. en dygtig kok og yogalærer, du har rejst i Indien. Du er uddannet skolelærer og har sejlet kapsejlas i mange år.
  3. Du mødte en mand, der kunne give dig 30 yogakunder til at starte med, og du havde en moster med adgang til kursuslokale.

Disse tre ingredienser gjorde det muligt at starte eget yogainstitut. Havde du mødt en mand, der ville afhænde sin sejlsportsforretning, var du måske blevet indehaver af en seljsportsforretning.

Du bruger kreativt de muligheder, der opstår, og handler på dem. Lige som Klods Hans.

Minimal økonomisk risiko
Iværksættere uden et klart mål og en plan, kan sjældent låne millioner i banken, da banken gerne vil have et konkret målbart projekt at låne penge ud til. Kan man ikke låne penge i banken, hvad gør man så? Iværksætteren indgår samarbejde med flere forskellige samarbejdspartner.

Samarbejdspartnere kan hjælpe med produktion og logistik, adgang til markedet og økonomiske ressourcer. Samarbejdspartnere bliver en del af projektet, og samtidig spredes den økonomiske risiko på flere hænder.

Hvor langt kan du komme med de ressourcer, du ligger inde med?

Afprøv gratis et regnskabsprogram

Toke er iværksætteren bag regnskabsprogrammet Billy. Han satte sig for at lave Danmarks nemmeste regnskabssystem.

Han er så stolt af det, at han giver dig en 30 dages gratis prøveperiode - Der er ingen binding efter 30 dage.
20.000 virksomheder bruger allerede programmet.

2 minutter og du er i gang
Billy er et online regnskabsprogram. Når du registrerer dig, får du en kort introduktion, og du er klar til at bruge programmet. Så nemt er det faktisk.
Klik, indtast email og kom i gang

Anbefaling godkendt af Startupsvar.dk


Erfarne iværksættere ved at overraskelser ikke er afvigelser på vejen frem. Det er normen.
- Saras D. Saravethy, professor i entrepreneurskab

 

Sitemap
Relaterede artikler:
Relaterede artikler:
Succesfulde iværksættere - brug 5 principper og få succes
Start som freelancer - organiser dig som solo iværksætter
Ledighed og virksomhed - hvad må jeg?
Arbejde hjemme eller ude
8 råd til at fejle som iværksætter
Købe en virksomhed frem for at starte fra bunden
Du kan godt gå i gang
4 typer af iværksættere
Iværksætterydelse
Iværksætterbøger
Guide til at starte virksomhed i Danmark
Andre emner:
Kom i gang med markedsføring
Registrering af virksomhed
Administration & Bøvl
Finansiering af start
Succesfulde iværksættere
Socialøkonomisk virksomhed